Industria | Lighting Qualiteers

ER GAAT NIETS BOVEN…GOEDE LED VERLICHTING IN GRONINGEN

Industria heeft voor de gemeente Groningen de Mirror Led Module ontwikkeld

De stad Groningen is al vele jaren bezig met het verledden van de openbare verlichting, inmiddels nadert de stad de 50%! Met Groningse nuchterheid vertelt Zlatko Misic, technisch specialist op het gebied van openbare verlichting bij de gemeente Groningen, enthousiast wat er allemaal komt kijken bij openbare verlichting. Hij is betrokken bij het gehele proces en voelt zich zeer verantwoordelijk voor de Groningse openbare verlichting. Resultaatgericht(mee)denken is een dagtaak en het voorkomen van problemen achteraf is voor hem een belangrijk aandachtspunt. Goede verlichting zorgt immers voor veiligheid en levert minder klachten op van bijvoorbeeld omwonenden.

Afgelopen jaar zijn ongeveer 6000 producten verled, een indrukwekkend aantal. Er wordt steeds kritisch gekeken welk project aan bod moet komen. Er wordt getest d.m.v.proefopstellingen. In sommige gevallen moeten aanpassingen worden doorgevoerd,verblinding is een belangrijk issue waar altijd kritisch naar wordt gekeken. Inde (donkere) avonduren wordt zowel door de technische specialist(en) als het management de verlichting ter plaatse beoordeeld. Niets wordt aan het toeval overgelaten! Het proces van start tot het plaatsen of renoveren van de verlichting kan daarom soms wel 2,5 jaar duren.

Industria werd in 2021 benaderd door Zlatko Misic, van de gemeente Groningen om mee te denken overhet probleem van het Fortimo systeem in de Koffer2 van Philips. Het systeem wat daar 10 jaar geleden in was geïntegreerd leverde veel klachten op. De verlichting aan de (hoofd)ontsluitingswegen vertoonde geheel of gedeeltelijke blauwe lichtstrepen (ook wel ‘blauwbranders’ genoemd) door het vervormen van de fosfor kunststofplaatjes in de unit. Fortimo onderdelen waren niet meer leverbaar.

In opdracht van de gemeente Groningen startte Industria met het ontwikkelen van een passende oplossing: de Industria Mirror Led Module. In eerste instantie werden enkele tientallen MLM units geleverd door Industria,maar het probleem bleek structureel te zijn bij de Fortimo. Daarom werd de order uitgebreid naar meer dan 470 MLM modules. De eerste zijn in 2022 geleverden dit jaar is het project afgerond. Een ideale oplossing, de Fortimo Unit is één-op-één vervangbaar door de Mirror Led Module! Installateur Swarco heeft alle modules ter plaatse vervangen.

De lichtkwaliteit is behouden, met lichtpunt hoogtes variërend tussen 6 en 8 meter. De gemeente Groningen kan weer een hele tijd genieten van goed verlichte straten, de Industria Mirror Led Module heeft een verwachte levensduur van 100.000 branduren.

Industria Technical Lighting.
Kies voor duurzaam, kwaliteit én energiebesparing.

Neem contact op

Vul het formulier in en wij nemen contact op

Dank u wel! We hebben uw formulier ontvangen!
Oops! Er ging iets mis tijdens het invullen van het formulier.

Laatste nieuws